Islanninhevosella ratsastaminen

Yhä uudelleen ja uudelleen törmään kysymyksiin kuten

"Miten niitä issikoita ratsastetaan?"
"Miten niillä mennään ja miten sitä tölttiä ratsastetaan?"

Lyhyet vastauksetkin olen oppinut antamaan. "Kyllä niitä ratsastetaan kuten muitakin hevosia, huomioiden 1 tai 2 extra-askellajia. Kouluratsastus on osa treeniä. Tahdilla on merkitystä ja kuten muillakin hevosilla puhdas tahti on olennainen askellajiratsastuksessa. Käytämme hevosilla kenkiä, ja huomioimme ratsastuspohjat. Jep, ratsastamme kentällä maaston lisäksi. Ratsastajien painorajat on huomioitu eri hevosilla." Jne jne, jne..

Islanninhevostalli Glymur

Töltti on islanninhevosen merkittävä ominaisuus ja syy rodun suosioon. Askellajiratsastuksessa kiinnitetään tästä johtuen paljon huomiota töltin hiomiseen, jolloin päämääränä on puhdastahtinen töltti. Islanninhevosilla on tölttitaipumus perimässään, mutta yksilölliset erot ovat silti suuria. On ns. luonnontölttäreitä, jotka tölttäävät automaattisesti puhdasta tölttiä, jotkut tarvitsevat sen sijaan paljon treeniä ennen kuin saavuttavat varmuuden ja tasapainon puhtaassa töltissä. Kun puhutaan töltistä, joka ei ole puhdasta, karkeasti sanottuna töltti on joko ravitahtista tai passitahtista.

Tunneilla katson ratsastajan istuntaa ja korjauksia tehdään sen mukaan mitä tulee esille. Jokaisen keho on erilainen ja hyvän asennon/istunnan löytäminen vie aikaa. Tapaturmat sekä synnytykset vaikuttavat kehoon ja uudelleenrakennus alkaa.

Apujen hienosäätö on olennaista, oikean reaktion tunnistaminen, hellittäminen ja paineen sekä myötäämisen käyttö.

Tunnilla voi olla aivan oma teema kuten mm. ratsastajan kädet, hevosen tasapaino, muoto, pohkeenkäyttö askeleessa, ratsastajan istunta, askellajiratsastus, ravin ratsastaminen.. jokaisella on oma lempiaihe.

Kerta toisensa jälkeen neuvon ratsastamaan sisäpohkeelta ulko-ohjan tuelle. Ei ulko-ohjalta sisäpohkeelle. Perusasiat ratkaisevat, hevosen hyvä rytmi ja suoruus. Jos hevonen kiirehtii, siirtyminen ei onnistu. Korjaus löytyy useimmiten tasapainosta, kontaktista ja tunteesta. Perusasiat ratkaisevat, niitä hiotaan hamaan loppuun saakka.